De behandeling van psoriasis met biologicals

Wat is een biological?

Een biological is een type behandeling voor een aantal chronische medische aandoeningen zoals psoriasis.

In tegenstelling tot traditionele medicijnen, zoals ibuprofen of paracetamol, worden biologicals gemaakt van levende organismen. Dit kunnen micro-organismen zijn, zoals bacteriën of gisten.

De meeste biologicals zijn ontworpen om specifieke delen van het immuunsysteem te blokkeren en kunnen worden beschouwd als ‘gerichte therapieën’. Omdat deze therapieën eiwitten zijn, werken ze niet als tabletten en moeten ze als injectie of via een infuus worden gegeven.

Biologicals worden alleen gegeven aan mensen die al andere behandelingen hebben geprobeerd die passen bij hun aandoening en er niet goed of onvoldoende op hebben gereageerd. Biologicals worden vaak naast andere medicijnen gegeven.

De rol van biologicals in de behandeling van psoriasis

Biologicals voor de behandeling van psoriasis

Onderzoek heeft aangetoond dat veel mensen nog steeds aanzienlijke verbeteringen in hun symptomen kunnen ervaren bij gebruik van een biological. Af en toe moeten sommige mensen hun biologische medicatie stoppen vanwege bijwerkingen. Jouw dermatoloog of huisarts kan deze mogelijke bijwerkingen aan je uitleggen.

Mensen die geen of onvoldoende verbetering van de symptomen zien (het kan 3 tot 6 maanden duren om zeker te zijn) of die ernstige bijwerkingen krijgen, wordt gewoonlijk aangeraden om met hun biological te stoppen. Jouw dermatoloog kan voorstellen om een biological met een ander werkingsmechanisme te proberen. Niet elke biological werkt op dezelfde manier. Dus als het ene niet werkt, kan het andere eventueel wel werken.

Verschillende biologicals voor de behandeling van psoriasis

Anti-TNF behandelingen

Anti-TNF-a-behandelingen verstoren de werking van een eiwit dat 'tumor necrose factor' (TNF) wordt genoemd. Dit eiwit is overactief bij mensen met psoriasis. Te veel TNF veroorzaakt ontstekingen. Anti-TNF-behandelingen blokkeren de werking van TNF en kunnen de hoeveelheid ontsteking in jouw lichaam verminderen.

Anti-IL (interleukine) behandelingen

Mensen met psoriasis hebben zeer hoge niveaus van eiwitten, interleukines (IL) genoemd, in hun lichaam. Interleukinen spelen een zeer belangrijke rol bij het veroorzaken van de overmatige ontsteking die gepaard gaat met verschillende ontstekingsaandoeningen. Anti-IL-behandelingen neutraliseren de activiteit van bepaalde interleukines en kunnen helpen om de hoeveelheid overmatige ontsteking te verminderen.

Patiënten zullen worden gecontroleerd op bijwerkingen tijdens de behandeling met biologicals.