Zwangerschap en psoriasis

Gezinsplanning en zwanger worden met psoriasis

Als je psoriasis hebt, is het belangrijk om jouw zwangerschap te plannen, zodat je een medicijn kunt gebruiken dat gebruikt kan worden tijdens jouw zwangerschap als dit nodig is.

Als je een kinderwens hebt, bespreek dit tijdig met jouw arts zodat jouw arts jou kan helpen om een passend behandelplan te maken.

Wist je dat ongeveer de helft van de zwangerschappen niet gepland is?

Dus zelfs als je niet overweegt om een baby te krijgen, kan deze informatie nog steeds belangrijk voor je zijn.

Gezinsplanning

Vrouwen met psoriasis kunnen soms het gevoel hebben dat ze een keuze moeten maken tussen hun behandeling en hun kinderwens.

Het is belangrijk om te weten dat het hebben van een behandelplan dat je tijdens de zwangerschap kan ondersteunen, betekent dat je geen compromis hoeft te sluiten tussen het onder controle houden van jouw psoriasis en het plannen van een gezin.

Hoewel de symptomen bij veel vrouwen tijdens de zwangerschap kunnen verbeteren, zal bijna de helft geen verandering of toename van de symptomen ervaren. Het onder controle houden van psoriasis tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de gezondheid van zowel moeder als baby.

Tips

Bespreek jouw kinderwens in een vroeg stadium met jouw zorgteam (bijvoorbeeld jouw huisarts, verpleegkundige, dermatoloog, verloskundige en gynaecoloog, verloskundige en apotheker).

Het is nodig om jouw ziekte vóór, tijdens en na de zwangerschap onder controle te houden. Niet alle medicijnen kunnen gebruikt worden tijdens zwangerschap, jouw dermatoloog kan je uitleggen of jouw behandeling moet worden aangepast. Praat met jouw zorgteam over de meest geschikte opties voor je.

Voor en na de geboorte

Voor en na de geboorte

Het verzorgen van een pas geboren baby kan spannend zijn, en vaak ook een uitdaging. Je kunt je moe voelen, en er is ook een kans dat je in de weken na de geboorte een verergering van je symptomen krijgt.

Ook als jouw symptomen tijdens de zwangerschap zijn verbeterd, kunnen ze na de bevalling terugkeren. Bespreek dit met jouw behandelend arts. Het is belangrijk dat je zowel voor jouw lichamelijke als mentale gezondheid zorgt.

Als je jouw psoriasis onder controle hebt, kan dit je helpen om van deze speciale maar soms ook uitdagende tijd te genieten. Vraag jouw partner, familie en vrienden om hulp en neem ook de tijd om jouw psoriasis te behandelen.

Borstvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding is een persoonlijke keuze. Ook vrouwen met psoriasis kunnen borstvoeding geven als ze hiervoor kiezen. Bespreek ook dit met jouw zorgteam.

Niet alle behandelingen zijn te combineren met borstvoeding. Door jouw wens om borstvoeding te geven en behandelingsopties van tevoren te bespreken met jouw arts, kun je jouw behandeling indien nodig aanpassen.

Erfelijkheid psoriasis

Hoewel psoriasis kan worden overgeërfd, zijn er veel factoren die bepalen of een kind psoriasis zal ontwikkelen of niet. Als een van de ouders psoriasis heeft, is er ongeveer 10% kans dat hun kind het ontwikkelt. Als beide ouders psoriasis hebben, neemt de kans toe tot ongeveer 50%. (bron: huidarts.com)