Systemische behandeling psoriasis

Systemische behandelingen zijn medicijnen in de vorm van pillen of injecties die het hele lichaam (systeem) beïnvloeden. Systemische behandelingen worden ook wel conventionele of non-biological behandelingen genoemd. Ze worden vaak voorgeschreven door de dermatoloog als de psoriasis ernstig is en niet op andere behandelingen heeft gereageerd.

Psoriasis behandelingen

Methotrexaat

Dit geneesmiddel is beschikbaar in de vorm van pillen of injecties en vermindert de ontsteking van je huid en vertraagt de overproductie van huidcellen. Je kunt je misselijk voelen als je dit geneesmiddel gebruikt, daarnaast is het beter om geen/beperkt alcohol te drinken tijdens het gebruik van methotrexaat. Vrouwen mogen niet zwanger worden als ze methotrexaat gebruiken. Er zal regelmatig aanvullend (bloed) onderzoek gedaan worden.

Ciclosporine

Dit geneesmiddel beperkt de werking van het immuunsysteem. Het werd oorspronkelijk gebruikt voor patiënten die een orgaantransplantatie hadden ondergaan om te voorkomen dat het orgaan werd afgestoten. De nierfunctie en bloeddruk zullen in de gaten worden gehouden tijdens het gebruik van dit geneesmiddel

Acitretine

Dit is een soort geneesmiddel dat een retinoïde wordt genoemd, het vertraagt de groei van de huidcellen. Het wordt alleen gebruikt als andere systemische behandelingen niet hebben gewerkt. Acitretine kan je huid gevoeliger maken voor zonlicht, dus je moet de huid bedekken en zonnebrandcrème dragen als je buiten bent.

Vrouwen mogen niet zwanger worden als ze acetritine gebruiken.

Fumaarzuur

Fumaarzuur heeft een gunstige effect op het afweersysteem bij psoriasis en remt tevens de celdeling van de opperhuidcellen.

Apremilast

Apremilast remt PDE4 (fosfodiesterase 4), dit is een enzym dat van nature aanwezig is in ontstekingscellen. Bij psoriasis en artritis psoriatica is dit enzym te actief, waardoor de immuuncellen teveel stoffen aanmaken die de ontstekingen in het lichaam aanwakkeren.