Lifestyle en psoriasis

Gezond gewicht

Overgewicht of obesitas kan de kans vergroten dat je psoriasis krijgt, en jouw psoriasis kan ernstiger zijn als je moeite hebt om een gezond gewicht te behouden. Er zijn lopende onderzoeken om het verband tussen lichaamsgewicht en psoriasis te begrijpen.

Praat met jouw arts over het controleren van jouw BMI om erachter te komen of je overgewicht of obesitas hebt en welke ondersteuning beschikbaar is om je te helpen af te vallen.

Voeding en beweging

Voeding en beweging

Psoriasis vergroot de kans op hart-en vaatziekten, hoewel het niet bekend is waarom. Er is geen informatie bekend over voeding die psoriasis zou kunnen verergeren. Gezond eten en het streven naar een gezond gewicht kan wel helpen jouw symptomen onder controle te houden.

Jouw arts kan je informeren over gezonde voeding en beweging

Stoppen met roken

Van roken is bekend dat het jouw psoriasis verergert, probeer dus zeker te stoppen. Jouw arts kan je adviseren en helpen om te stoppen met roken

Risicofactoren voor andere aandoeningen

Psoriasis brengt een aantal risicofactoren met zich mee om andere aandoeningen te ontwikkelen. Deze zogenoemde comorbiditeiten zijn bijvoorbeeld hartaandoeningen, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes type 2 en artritis psoriatica.

Een gezonde levensstijl verkleint de kans dat je een van deze andere aandoeningen krijgt.

Artritis psoriatica

Sommige mensen met psoriasis kunnen ook artritis psoriatica hebben of in de toekomst krijgen. Dan is niet alleen de huid ontstoken maar ook de gewrichten. Mocht je vermoeden dat je artritis psoriatica hebt, neem dan contact op met je arts.