Lichttherapie bij psoriasis

Lichttherapie is een behandeling met ultraviolet (UV) licht. Het werkt doordat UV-licht de ontsteking van de huid vermindert.

Lichttherapie

Een kuur met lichttherapie kan in duur variëren, dit is afhankelijk van het type lichttherapie dat je krijgt. Sommige kuren duren ongeveer 8-10 weken, terwijl andere tot 16 weken nodig hebben.

Je moet twee of drie keer per week naar de afdeling lichttherapie van het ziekenhuis of de kliniek waar je onder behandeling bent.

Je wordt behandeld met UVA- of UVB-licht: UVA bereikt diepere huidlagen en wordt daarom gebruikt voor ernstigere psoriasis, maar heeft meer kans op bijwerkingen. Bij een behandeling met UVA (ook wel PUVA genoemd) moet je een tablet nemen of een bad nemen met een sensibilisator genaamd psoraleen.

Je kunt mogelijk geen lichttherapie krijgen als je medicijnen gebruikt die het immuunsysteem onderdrukken of de huid gevoeliger maken voor zonlicht, of als je zwanger bent (alleen UVA).

De bijwerkingen zijn over het algemeen een verbranding van de huid, een droge/jeukende huid, huiduitslag en blaren. Meestal zijn deze van korte duur.

Psoraleen (bij UVA therapie) kan je ook misselijk maken en in sommige gevallen kan de psoriasis erger worden voordat deze verbetert. Er zijn ook enkele bijwerkingen op de langere termijn die je arts met je zal bespreken.