Vormen van psoriasis

Plaque psoriasis

Plaque psoriasis

Dit type komt het meeste voor, ongeveer 80-90% van de mensen met psoriasis heeft dit type.

De plaques (rode, verdikte, schilferende plekken op de huid) kunnen jeuken of pijnlijk zijn. Deze vorm komt meestal voor op de strekzijde van de ellebogen, knieën en op de rug boven de billen

Hoofdhuid psoriasis

Hoofdhuid psoriasis

Dit is wanneer plaque psoriasis zich ontwikkelt op jouw hoofdhuid of haarlijn.

Dit kan jeuk en ander ongemak veroorzaken, vooral omdat het zo zichtbaar is voor jezelf en anderen. Soms kan jouw haar dun worden in het gebied waar de psoriasis verschijnt, maar het groeit meestal terug wanneer de psoriasis verdwijnt.

Nagel psoriasis

Nagel psoriasis

Ongeveer de helft van de mensen met psoriasis heeft ook nagelpsoriasis. Het zorgt ervoor dat je nagels verkleuren en ribbels of deuken krijgen. In sommige ernstige gevallen kunnen ze loskomen van het nagelbed of afbrokkelen.

Psoriasis gutatta

Psoriasis gutatta

Dit type psoriasis treedt meestal op na een keelontsteking door streptokokken. Het wordt vaker gezien bij kinderen en jonge volwassenen, maar kan op elke leeftijd voorkomen.

Psoriasis guttata ziet eruit als kleine traanvlekjes over het hele lichaam en armen / benen. Het verdwijnt meestal na enkele weken of maanden.

Psoriasis inversa

Psoriasis inversa

Dit type psoriasis komt voor in huidplooien zoals de oksels, de lies of onder de borsten. Zweet en wrijving irriteren dit type psoriasis, dus in de zomer is het vaak erger. In tegenstelling tot plaque psoriasis zie je op deze plekken vaak minder schilfering (wel roodheid).

Minder vaak voorkomende vormen van psoriasis


Psoriasis pustulosa

Psoriasis pustulosa

Er zijn 2 typen pustulaire psoriasis.

Psoriasis pustulosa wordt gekenmerkt door steriele pusblaasjes, omringd door rode huid. Als deze plekken zich alleen op de handen en de voeten bevinden, spreken we van pustulosis palmoplantaris of de ziekte van Andrews en Barber.

Bij de ziekte van Von Zumbusch zitten de pusblaasjes op het hele lichaam. Psoriasis pustulosa komt veel voor bij (stevige) rokers met gewone psoriasis. Stoppen met roken heeft bij de meeste patiënten dan ook direct effect.

Een uitbraak van psoriasis pustulosa kan plotseling optreden, zonder aanwijsbare reden, en ook spontaan weer verdwijnen.

Psoriasis erytrodermie

Psoriasis erytrodermie

Dit is een uiterst zeldzame en bijzonder ernstige vorm van psoriasis. Erythrodermische psoriasis tast het hele lichaam aan en veroorzaakt intense jeuk en een branderig gevoel. Het kan ervoor zorgen dat jouw lichaam vocht en warmte verliest en kan levensbedreigend zijn als het niet met specialistische zorg wordt behandeld.

Gebruikte bronnen

De informatie op deze pagina is afgeleid van de website huidarts.com