Psoriasis

Plaque Psoriasis

Psoriasis is een veel voorkomende (chronische) aandoening van de huid. Door een ontregeling van het immuunsysteem wordt er een ontstekingsreactie veroorzaakt.

Hoewel de exacte oorzaak van psoriasis niet bekend is, zijn het immuunsysteem en de genetica van een persoon er beide bij betrokken. Onze huid vernieuwt zich voortdurend, dit proces duurt normaal gesproken ongeveer 28 dagen, maar bij psoriasis wordt het hele proces versneld en duurt het ongeveer vier tot zes dagen. De celvernieuwing gaat te snel waardoor de huidcellen niet volledig zijn gevormd wanneer ze het oppervlak bereiken. Hierdoor ontstaat er een opeenhoping van dode huidcellen, en zie je de typische witte schilfers. Er is ook een toename van het bloed dat naar het oppervlak van jouw huid stroomt. Dit veroorzaakt roodheid en de huid wordt dikker tot verheven rode plaques.

  • De symptomen van psoriasis zijn het meest zichtbaar op de huid, die rood, dik en schilferig wordt.
  • Psoriasis kenmerkt zich door scherp afgebakende gebieden (plaques)
  • Het kan per persoon verschillend zijn hoe ernstig dit is
  • Psoriasis kan op elk deel van het lichaam voorkomen. Meestal komt psoriasis voor op de ellenbogen, knieën en hoofdhuid, evenals rond de navel of billen.
  • Psoriasis is een huidziekte die kan komen en gaan. Een verergering van psoriasis noemt men een ' flare' of ' opvlamming'. Ook dit verschilt van persoon tot persoon.
  • Sommige mensen met psoriasis van de huid ontwikkelen gewrichtsklachten (artritis psoriatica).