Artritis psoriatica

Wat is artritis psoriatica?

Wat is artritis psoriatica?

Artritis psoriatica is een type artritis dat zich ontwikkelt in sommige mensen die ook de huidaandoening psoriasis hebben.

Artritis psoriatica tast, naast de huid, ook de gewrichten aan, waardoor ontsteking (zwelling), stijfheid en pijn optreden. Net zoals bij psoriasis, is artritis psoriatica een langdurige aandoening.

Artritis psoriatica wordt beschouwd als een type auto-immuunziekte. Het immuunsysteem is het natuurlijke zelfverdedigingssysteem van het lichaam, dat ons beschermt tegen infecties en ziekten. Bij auto-immuun aandoeningen valt het immuunsysteem per ongeluk de gezonde weefsels van het lichaam aan, zoals de gewrichten, waardoor ontstekingen ontstaan.

Ontsteking is normaal gesproken een belangrijk hulpmiddel voor het immuunsysteem, het wordt gebruikt om een infectie te bestrijden door extra bloed en vloeistof naar de plek van ontsteking te sturen. Bij artritis psoriatica kan de ontsteking en extra vocht in een gewricht juist pijn en stijfheid veroorzaken, of zelfs blijvende schade aan het gewricht.

Wat zijn de symptomen van artritis psoriatica?

Artritis psoriatica is een type artritis dat zich ontwikkelt bij sommige mensen met de huidaandoening psoriasis. De belangrijkste symptomen van artritis psoriatica zijn gewrichtspijn, zwelling en stijfheid.

Artritis psoriatica kan problemen veroorzaken in elk gewricht in het lichaam, maar de aandoening treft vaak de handen, voeten, knieën, nek, ruggengraat en ellebogen. Artritis psoriatica kan van persoon tot persoon verschillen.

Sommige mensen kunnen ernstige problemen hebben met veel gewrichten, terwijl anderen slechts milde symptomen opmerken in 1 of 2 gewrichten. Er kunnen momenten zijn waarop de symptomen beter worden (remissie) en periodes waarin ze erger worden (terugval).

Dactylitis

Dactylitis

Gezwollen vingers en tenen die pijnlijk kunnen worden. Dactylitis treft meestal één of twee vingers of tenen tegelijk.

Pijn en stijfheid

Pijn en stijfheid

Aangetaste gewrichten kunnen vaak stijf en pijnlijk aanvoelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je je vingers niet volledig kunt buigen of een vuist kunt vormen wanneer je handen zijn aangetast. Pijn en stijfheid zijn vaak erger in de ochtenden en na perioden van inactiviteit.

Zwelling, roodheid en warmte

Zwelling, roodheid en warmte

Door ontsteking in gewrichten kunnen gewrichten opzwellen, warm worden en gevoelig zijn voor aanrakingen.

Enthesitis

Enthesitis

Een pijnlijke ontsteking op plekken waar botten zich hechten aan ligamenten of pezen. Veel voorkomende plekken zijn onder andere de bovenkant van het scheenbeen, achter of onder de hiel en waar de ribben samenkomen met het borstbeen. Als de pezen bij je ribben zijn aangetast, kun je last krijgen van pijn op de borst en het moeilijk vinden om diep te ademen.

Uveïtis

uveïtis

Tekenen van uveïtis zijn pijnlijke, waterige of rode ogen, wazig zicht en gevoeligheid voor fel licht.

Andere symptomen van artritis psoriatica

Sommige mensen met artritis psoriatica kunnen andere meer algemene symptomen ervaren, zoals:

  • Nagelveranderingen (putjes, kleine beschadigingen of nagel loslating van het nagelbed)
  • Vermoeidheid en gebrek aan energie
  • Koorts
  • Zweten
  • Een slechte eetlust
  • Gewichtsverlies

Wat veroorzaakt artritis psoriatica?

Artritis psoriatica is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte slaat je afweersysteem als het ware ‘op hol’ waardoor je afweersysteem denkt dat goede (lichaamseigen) cellen kwade indringers zijn. Je afweersysteem wil die indringers verdrijven. Hierdoor komen bepaalde stoffen vrij. En daardoor ontstaan ontstekingen in je gewrichten, pezen, spieren of organen. Je immuunsysteem keert zich als het ware tegen je eigen lichaam. Hoe artritis psoriatica ontstaat is nog niet duidelijk.

Risicofactoren voor artritis psoriatica

Er zijn een paar dingen die het risico op het ontwikkelen van artritis psoriatica kunnen verhogen, waaronder:

  • Genetica - we weten dat artritis psoriatica vaker voorkomt bij meerdere leden uit een familie. Als je artritis psoriatica hebt, is het mogelijk dat je kinderen het ook krijgen maar dit hoeft niet. Er zijn namelijk ook mensen met een genetische aanleg voor artritis psoriatica die de ziekte niet krijgen.
  • Omgevingsfactoren – dit kunnen allerlei factoren zijn, zoals een virus, infectie, een trauma of een zeer stressvolle gebeurtenis in je leven, zoals een bevalling of een sterfgeval
  • Roken - er zijn aanwijzingen dat roken in verband wordt gebracht met artritis psoriatica

bron: