Reumatoïde artritis

Wat is reumatoïde artritis?

Doctor examining hand

Als je tegen de meeste mensen ‘artritis’ zegt, gaan ze ervan uit dat je het hebt over slijtage van de gewrichten, die veel oudere mensen hebben. Dat is artrose. Reumatoïde artritis is anders.

Reumatoïde artritis is een type ziekte dat bekend staat als een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem is het natuurlijke zelfverdedigingssysteem van het lichaam en het beschermt ons tegen infecties en ziekten.

Bij een auto-immuunziekte veroorzaakt het immuunsysteem per ongeluk een aanval tegen de gezonde weefsels van het lichaam, zoals de gewrichten, er ontstaan hier ontstekingen.

Ontstekingen zijn normaal gesproken een belangrijk hulpmiddel voor het immuunsysteem. Het bestrijdt een infectie door bloed en vloeistof naar het ontstoken gebied te sturen. Bij reumatoïde artritis veroorzaakt het extra vocht juist pijn, stijfheid en schade in een gewricht en het kan blijvende schade aan een gewricht veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van reumatoïde artritis?

De belangrijkste symptomen van reumatoïde artritis zijn gewrichtspijn, zwelling en stijfheid. Reumatoïde artritis kan problemen veroorzaken in elk gewricht in het lichaam, hoewel de kleine gewrichten in de handen en voeten vaak het eerst worden aangetast. Reumatoïde artritis is een symmetrische artritis, wat betekent dat het gewoonlijk beide zijden van het lichaam op een vergelijkbare manier treft, hoewel dit niet altijd het geval is. De symptomen van reumatoïde artritis kunnen van persoon tot persoon verschillen en ontwikkelen zich gewoonlijk gedurende meerdere weken. Symptomen kunnen komen en gaan en kunnen in de loop van de tijd zelfs veranderen.De belangrijkste symptomen op de gewrichten zijn:

Pijn

De gewrichtspijn die gepaard gaat met reumatoïde artritis is meestal een pijnlijke, kloppende soort pijn. Het is vaak erger in de ochtenden en na periodes van rust.

Stijfheid

Stijfheid

Aangetaste gewrichten kunnen vaak stijf aanvoelen. Je bent bijvoorbeeld niet in staat om je vingers volledig te buigen of een vuist te vormen als je handen zijn aangetast. Net als de pijn is stijfheid vaak erger 's ochtends en na perioden van inactiviteit.

Zwelling, roodheid en warmte

Zwelling, roodheid en warmte

Door ontsteking in gewrichten, kunnen gewrichten opzwellen en warm aanvoelen. Ook kan aanraking gevoelig zijn. Sommige mensen kunnen stevige zwellingen krijgen (reumatoïde knobbeltjes) onder de huid rond aangetaste gewrichten.

Andere symptomen van reumatoïde artritis

Sommige mensen met reumatoïde artritis kunnen andere meer algemene symptomen ervaren, zoals:

 • Vermoeidheid en gebrek aan energie
 • Zweten
 • Koorts
 • Een slechte eetlust
 • Gewichtsverlies

Reumatoïde artritis kan ook problemen veroorzaken in andere delen van het lichaam. Droge ogen of pijn op de borst kunnen optreden als je oog, hart of longen zijn aangetast.

Wat veroorzaakt reumatoïde artritis?

Wat veroorzaakt reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis kan volwassenen van elke leeftijd treffen. Meestal begint het tussen de 40 en 60 jaar. Zoals eerder vermeld, is reumatoïde artritis een auto-immuunziekte, wat betekent dat het wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem gezond lichaamsweefsel aanvalt. Echter, het is nog niet bekend waardoor dit wordt veroorzaakt.

Normaal gesproken werkt je immuunsysteem door antilichamen aan te maken die virussen en bacteriën aanvallen en zo infecties helpen bestrijden. Reumatoïde artritis zorgt ervoor dat het immuunsysteem per ongeluk antilichamen naar gezond weefsel rond de gewrichten stuurt waardoor het weefsel wordt aangevallen.

Dit zorgt ervoor dat de dunne laag cellen (synoviaal membraan) die je gewrichten bedekt, ontstoken raken, pijnlijk aanvoelen en dat er chemicaliën vrijkomen die zorgen voor aantasting van de nabijgelegen:

 • Botten
 • Pezen (verbindingen tussen bot en spier)
 • Kraakbeen (verbinding tussen botten)
 • Ligamenten (verbindingen tussen bot en kraakbeen)

Risicofactoren voor reumatoïde artritis

Er zijn een paar dingen die het risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis kunnen verhogen, waaronder:

 • Genetica - er is enig bewijs dat reumatoïde artritis in families kan voorkomen, aangezien genen slechts een kleine rol spelen in de aandoening wordt aangenomen dat het risico op erfelijkheid klein is
 • Omgevingsfactoren – dit kunnen allerlei factoren zijn, zoals een virus, infectie, een trauma of een zeer stressvolle gebeurtenis in je leven, zoals een bevalling of een sterfgeval
 • Roken - er zijn aanwijzingen dat roken wordt geassocieerd met reumatoïde artritis. Een combinatie van roken en het hebben van bepaalde genen verhoogt aanzienlijk het risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis, evenals het hebben van een meer ernstige vorm van reumatoïde artritis.
 • Hormonen - reumatoïde artritis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit kan te wijten zijn aan de effecten van een hormoon genaamd oestrogeen.
 • Gewicht - als je aan overgewicht lijdt, heb je een aanzienlijk grotere kans op het ontwikkelen van reumatoïde artritis dan wanneer je een gezond gewicht hebt.

bron: ReumaNederland