Behandeling met biologicals (bDMARD's)

Een biological is een soort behandeling voor bepaalde chronische medische aandoeningen zoals axiale spondyloartritis, artritis psoriatica en reumatoïde artritis.

biologic treatment

In tegenstelling tot klassieke medicijnen (csDMARD's) zoals methotrexaat, sulfazaline, ibuprofen of paracetamol, worden biologische medicijnen gemaakt van levende organismen. De meeste biologische geneesmiddelen zijn ontworpen om specifieke delen van het immuunsysteem te blokkeren en kunnen worden beschouwd als ‘gerichte therapieën’. Omdat deze therapieën uit eiwitten bestaan, werken ze niet als tabletten en moeten ze als infuus of injectie worden gegeven.

Biologicals worden alleen gegeven aan mensen die al andere behandelingen hebben geprobeerd, die passen bij hun ziektebeeld, en er niet goed op hebben gereageerd. Biologicals worden vaak in combinatie met andere medicijnen, zoals methotrexaat, gegeven.

Hoe biologicals kunnen helpen

Het belangrijkste doel van biologische behandelingen is het verbeteren van de kwaliteit van leven. Biologicals kunnen helpen om overmatige ontsteking, pijn en stijfheid te verminderen. Hopelijk betekent dit dat je 's ochtends sneller kan bewegen, je dagelijkse bezigheden gemakkelijker kunt uitvoeren, meer kunt bewegen en beter kunt slapen.

Biologicals kunnen de schade die al aan je gewrichten is opgetreden, niet ongedaan maken, maar onderzoek heeft aangetoond dat veel mensen met langdurige aandoeningen nog steeds aanzienlijke verbeteringen in hun symptomen kunnen ervaren.

Bijwerkingen

Voor de meeste mensen kunnen eventuele bijwerkingen door hun arts worden behandeld, zodat ze niet hoeven te stoppen met het innemen van hun biologicals. Het kan voorkomen dat sommige mensen moeten stoppen met hun biologische medicatie vanwege bijwerkingen. De reumatoloog of huisarts kan deze mogelijke bijwerkingen uitleggen.

Mensen die geen verbetering van de symptomen zien (het kan 3 tot 6 maanden duren om zeker te zijn) of die ernstige bijwerkingen krijgen, wordt meestal aangeraden om met hun biologische medicatie te stoppen. Als het veilig en geschikt is om dit te doen, kan je reumatoloog voorstellen om een ander biologisch geneesmiddel te proberen. Niet elke biological werkt op dezelfde manier. Dus als de ene biological niet werkt, kan een andere wellicht wel helpen.

Biologicals bij inflammatoire reumatische aandoeningen

Er zijn vier soorten biologische therapieën beschikbaar om de verschillende vormen van inflammatoire artritis te behandelen. Ze werken allemaal door de overmatige ontsteking in het lichaam te verminderen.

  1. Tumornecrosefactor-alfaremmers (Anti-TNF)
  2. Interleukineremmers (Anti-IL)
  3. B-celtherapie
  4. T-celtherapie

Anti-TNF-behandeling

Anti-TNF-behandelingen verstoren de werking van een eiwit dat tumornecrosefactor (TNF) wordt genoemd en dat overactief is bij mensen met inflammatoire artritis.

Te veel TNF veroorzaakt ontstekingen en schade aan botten, kraakbeen en weefsel. Anti-TNF-behandelingen blokkeren de werking van TNF en kunnen de hoeveelheid overmatige ontsteking in je lichaam en gewrichten verminderen.

Anti-IL-behandeling

Mensen met inflammatoire artritis hebben zeer hoge gehaltes aan proteïnen, interleukinen genaamd, in hun lichaam. Interleukinen spelen een zeer belangrijke rol bij het veroorzaken van de overmatige ontsteking die gepaard gaat met inflammatoire artritis.

Anti-IL-behandelingen neutraliseren de activiteit van bepaalde interleukines en kunnen de hoeveelheid overtollige ontsteking in je lichaam en gewrichten verminderen.

B-celtherapie

Het immuunsysteem werkt normaal gesproken om het lichaam te beschermen tegen infecties door ontstekingen te veroorzaken. Ontstekingsartritis zorgt ervoor dat een groep cellen in het immuunsysteem van het lichaam, B-cellen genaamd, per ongeluk de eigen weefsels van het lichaam aanvallen.

B-celtherapie werkt door de activiteit van B-cellen te verlagen, om ontstekingen, pijn en zwelling te verminderen

T-celtherapie

T-cellen zijn een groep cellen in het immuunsysteem van het lichaam die de eigen weefsels van het lichaam aanvallen en zwelling en gewrichtsschade veroorzaken bij mensen met reumatoïde artritis.

T-celtherapie werkt door te voorkomen dat T-cellen met elkaar communiceren en dit helpt ontstekingen te verminderen.