Aanpassingen in je levensstijl

Gewicht en dieet

Weight and diet

Het is belangrijk om op een gezond gewicht te blijven als je een inflammatoire reumatische aandoening hebt, omdat een te hoog gewicht je gewrichten extra belast.

Een gezond en uitgebalanceerd dieet is dus nog meer van belang.

  • Ongeveer twee derde van je dieet moet afkomstig zijn van fruit, groenten en volle granen.
  • Het andere derde deel moet magere zuivelproducten en magere eiwitbronnen bevatten.

Praat met je arts over het controleren van je gewicht om erachter te komen of je te zwaar bent en welke ondersteuning beschikbaar is om te helpen als je moet afvallen.

Bewegen

Exercise

Een van de belangrijkste manieren om op een gezond gewicht te blijven, is door te bewegen. Veel mensen met gewrichtsklachten vinden activiteiten in het water prettig, omdat het water de gewrichten ondersteunt. Aquarobe lessen en zwemmen zijn geweldige allround vormen van lichaamsbeweging. Als je niet kunt zwemmen, is het nooit te laat om met lessen te beginnen!

Yoga, Pilates, fietsen en wandelen zijn ook goed voor mensen met een inflammatoire reumatische aandoening. Zorg ervoor dat je het in het begin rustig aan doet, zodat je uithoudingsvermogen kunt opbouwen - de sleutel is alles met mate.

Lichaamsbeweging heeft zoveel voordelen en kan helpen om je slaap te verbeteren, pijn, stijfheid en angst te verminderen, het kan je herstel van opvlammingen helpen versnellen.

Je arts kan je hierover adviseren.

Stoppen met roken

Roken kan je aandoening verergeren, dus het wordt aanbevolen om te stoppen. Je arts zal je advies kunnen geven over de beste manier om te stoppen met roken en je in contact brengen met lokale ondersteunende diensten om je te helpen stoppen.