Zwangerschap en een inflammatoire reumatische aandoening

Kinderwens

Als je aan inflammatoire artritis lijdt, is het belangrijk om je zwangerschap te plannen, zodat je een medicijn kunt gebruiken dat gebruikt mag worden tijdens je zwangerschap, wanneer dit klinisch nodig is. Als een zwangerschap gepland is, kan je arts je helpen om je zo goed mogelijk voor te bereiden voordat je zwanger wordt.

 • Ongeveer de helft van de zwangerschappen is niet gepland
 • De effectiviteit van anticonceptie hangt af van de methode en het juiste gebruik ervan.
 • Bij sommige anticonceptiemethoden is er tot 28% kans op een ongeplande zwangerschap binnen het eerste jaar bij normaal gebruik

Dus zelfs als je niet overweegt om een baby te krijgen, kan deze informatie nog steeds belangrijk voor je zijn.

Family planning

Denk vooruit

 • Bespreek je opties voor gezinsplanning in een vroeg stadium met je zorgverlener (bijvoorbeeld met je huisarts, verpleegkundige, reumatoloog, verloskundige en gynaecoloog).
 • Het hebben van inflammatoire artritis betekent niet dat je niet zwanger kunt worden, maar het kan langer duren dan normaal om zwanger te worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder ziekteactiviteit of medicijnen die je gebruikt.
 • Het onder controle houden van symptomen vóór de zwangerschap is essentieel om ervoor te zorgen dat jij en de baby de best mogelijke gezondheid hebben. Dit kan ook helpen om de kans op pre-eclampsie, een vroege bevalling, een lager geboortegewicht of een miskraam te verkleinen.
 • Het kan nodig zijn om je ziekte vóór, tijdens en na de zwangerschap onder controle te houden.
 • Niet alle geneesmiddelen mogen gebruikt worden tijdens een zwangerschap, je reumatoloog kan uitleggen of je behandeling moet worden aangepast. Aan de andere kant zijn er behandelingen die wel gebruikt mogen worden tijdens een zwangerschap. Praat met je zorgverlener over de meest geschikte opties voor jou.
 • Het kan moeilijk zijn om te beslissen wanneer je zwanger wilt worden. Het kan helpen om te wachten tot je symptomen onder controle zijn. Het vooraf volgen van een gezonde levensstijl kan ook helpen om je zwangerschap gemakkelijker te maken. Het uitstellen van de zwangerschap kan het echter moeilijker maken om zwanger te worden, het kan langer duren omdat leeftijd een rol kan spelen.
 • Als je besluit om zwanger te willen worden, moet je doorgaan of beginnen met het nemen van de door jouw zorgverlener aanbevolen vitamines en mineralensupplementen.
 • Raadpleeg je zorgverlener als je medicijnen gebruikt, ook voor de behandeling van inflammatoire artritis. Je zorgverlener zal controleren op interacties tussen geneesmiddelen en geeft advies over het gebruik ervan.
Zwangerschap

Een zwangerschap is opgedeeld in drie stadia, namelijk het eerste, tweede en derde trimester. Elk trimester duurt 3 maanden en de totale zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. Zwangerschap veroorzaakt kortdurende veranderingen in je immuunsysteem. Als gevolg hiervan ervaren sommige vrouwen met reumatoïde artritis (RA), artritis psoriatica (PsA) of axiale spondyloartritis (axSpA) dat hun symptomen verbeteren of verdwijnen tijdens de zwangerschap, vooral in het tweede en derde trimester. Bij sommige vrouwen veranderen de symptomen niet of kunnen ze zelfs verergeren, en daarom heeft 1 op de 2 vrouwen met RA, PsA of axSpA nog steeds behandeling nodig tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheid van opvlammingen tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Laat je informeren over geschikte medicatie, breng indien nodig levensstijlaanpassingen aan en bespreek eventuele ondersteuning met je partner en je sociale netwerk. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar die compatibel zijn met zwangerschap en borstvoeding. Niet alle vaccinaties kunnen tijdens de zwangerschap of bij bepaalde behandelingen worden gegeven. Raadpleeg je zorgverlener over de vaccinaties die je mogelijk nodig hebt.

Na de geboorte

Er is meestal geen reden waarom vrouwen met inflammatoire artritis geen normale bevalling kunnen hebben. Soms, als je artritis in je rug of heupen hebt, kan de bevalling moeilijker zijn. In deze situaties kunnen verschillende bevallingsposities worden gebruikt en kan epidurale anesthesie worden overwogen. Ook kan er een keizersnede worden overwogen. Het is raadzaam om al deze opties tijdens de zwangerschap met je zorgverlener te bespreken om de optimale bevalling te plannen.

Het verzorgen van een pasgeboren baby kan erg veeleisend zijn, vooral als je lijdt aan inflammatoire artritis. Het kan zwaar zijn om voor je baby te zorgen wanneer je mogelijk opvlammingen van je symptomen hebt.
Er is geen consistent symptoompatroon voor vrouwen met inflammatoire artritis. Zelfs als je symptomen tijdens de zwangerschap verbeteren, kunnen ze na de bevalling terugkeren. Hoe beter je de ziekte onder controle hebt, hoe makkelijker het in deze uitdagende en bijzondere tijd is.

Vraag je partner, familie, vrienden en ondersteunende netwerken om hulp terwijl jij kunt wennen aan het leven met je pasgeboren baby. Dit geeft je meer tijd om te rusten als dat nodig is.

Vraag om advies van je zorgverlener en voor extra ondersteuning van sociale diensten, fysiotherapeuten of ergotherapeuten die je advies kunnen geven over hoe je het vasthouden, aankleden, wassen en voeden van je baby gemakkelijker kunt maken. Je zorgverlener kan mogelijk ook informatie geven over specifiek ontworpen producten die je kunnen helpen bij het verzorgen van je baby. Praat voor de geboorte met je zorgverleners om een bevallingsplan te bespreken.

Borstvoeding

Breastfeeding

Veel vrouwen met een inflammatoire reumatische aandoening kunnen met succes borstvoeding geven. Of je besluit om borstvoeding te geven of niet, hangt af van verschillende factoren, waaronder je persoonlijke keuze, je behandeling en je situatie met betrekking tot je ziektebeeld.

Borstvoeding is gunstig voor zowel jou als voor je baby, maar niet alle geneesmiddelen kunnen tijdens de borstvoeding worden gebruikt, aangezien sommige in de moedermelk terecht kunnen komen. Het stoppen van de behandeling om borstvoeding te geven, kan de symptomen verergeren en je vermogen om voor je baby te zorgen beïnvloeden.

Het is erg belangrijk om met je zorgverlener te praten voordat je beslissingen neemt over je behandelplan. Zij zullen ervoor zorgen dat je behandeling te combineren is met borstvoeding.

Door de behandelingsopties van tevoren te bespreken, kun je de behandeling indien nodig aanpassen en hoef je niet te kiezen tussen borstvoeding en behandeling.

Erfelijkheid

Mogelijk maak je je zorgen over het doorgeven van je ziekte. De manier waarop je ziekte wordt geërfd, is complex.

Bijna iedereen (90%) met Axiale Spondyloartritis heeft de factor HLA-B27 in het bloed. Als jij deze factor in je bloed hebt, is de kans 50% dat jouw kind deze factor ook heeft. Het is niet bekend hoe groot vervolgens de kans is dat jouw kind met deze factor Axiale Spondyloartritis krijgt.

Als Reumatoïde artritis (RA) in jouw familie veel voorkomt, is de kans dat je kind ook RA krijgt iets groter. Het is niet bekend hoeveel groter deze kans is.

bron - ReumaNederland