Op reis

Reizen met een inflammatoire reumatische aandoening hoeft geen probleem te zijn. Het is het beste goed te plannen en voor te bereiden, hieronder vind je enkele tips en zaken om vast over na te denken:

Heb ik genoeg medicatie voor de hele reis?

Het is het beste om ervoor te zorgen dat je extra medicatie bij je hebt, voor het geval je vertraging oploopt. Praat van tevoren met je arts hierover, zodat medicijnen kunnen worden besteld. Als je tijdzones doorkruist, probeer er dan ook voor te zorgen dat je je medicijnen op het juiste moment inneemt, je kunt met je arts bespreken hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Welk papierwerk moet ik bij me hebben?

Controleer altijd of je speciaal papierwerk nodig hebt om met je medicijnen te reizen, dit helpt problemen bij de douane te voorkomen. Voor sommige medicijnen voor inflammatoire artritis heb je een reisbewijs nodig om je medicijnen mee te nemen. Je kunt je medicijnen meestal het beste in je handbagage meenemen, zodat ze niet kwijtraken.

Moeten mijn medicijnen worden gekoeld?

Neem van tevoren contact op met je reisorganisatie en accommodatie om er zeker van te zijn dat ze je medicatie kunnen bewaren. Sommige medicijnen moeten altijd koel worden bewaard.

Heb ik extra ondersteuning nodig?

Je kan hulp vragen met het dragen van tassen of het gebruik van een rolstoel als je ver moet lopen. Je kan dit navragen bij luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, cruiseschepen en ferry’s. Er zijn in de EU wettelijke verplichtingen om hulp en assistentie kosteloos te verstrekken indien nodig.

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Het is altijd het beste om ruim van tevoren met je arts te overleggen om er zeker van te zijn of eventuele vaccinaties samen kunnen met je medicatie.

Adviezen

Man on a plane

Op reis

Normaal gesproken houdt reizen in dat je lang moet zitten. Probeer zo vaak mogelijk van positie te veranderen. Wissel bijvoorbeeld van zitten naar staan en beweeg je gewrichten als dat mogelijk is.

Accommodatie

Als je mobiliteitsproblemen hebt, probeer dan een kamer te boeken op de begane grond of in de buurt van een lift. Als je mobiliteitshulpmiddelen nodig hebt, zorg er dan voor dat je deze vooraf boekt en controleer of de ruimte groot genoeg is voor de hulpmiddelen die je nodig hebt.